alles uitvouwen

1. ESTA

Wat zijn de voorwaarden om een ESTA aan te vragen?

Documenten ESTA

Om een ESTA aan te vragen dient u van het volgende in bezit te zijn:

 • Eenbiometrisch paspoort dat minstens 6 maand na uw reis geldig is
 • Eenretourticket of doorreisticket naar de Verenigde Staten

ESTA Gezondheid

Indien u naar de VS wil reizen, dan mag u niet lijden aan de volgende ziektes lijden die eengevaar kunnen betekenen voor de volksgezondheid:

 • Chancroïd
 • Gonorroe
 • Granuloma inguinale
 • Lepra, besmettelijk
 • Lymphogranuloma venereum
 • Syfilis, besmettelijk stadium
 • Actieve tuberculose

U moet ook in goede geestelijke gezondheid zijn. D.w.z. u vormt geen gevaar voor uw eigendommen,veiligheid of welzijn, of die van anderen.

ESTA Strafblad

Indien u in het verleden ‘moreel schandelijke daden’ hebt gesteld, of voor drugsfeiten veroordeeldbent, dan kan uw ESTA geweigerd worden. In dat geval is het aan te raden een visum aan te vragen. Het is echter wel zo dat de datum en leeftijd van dergelijke feiten in acht worden genomen bij het al dan niet toekennen van een ESTA.

Wie moet een ESTA aanvragen?

Iedereen die de nationaliteit heeft van één van de landen van hetVisa Waiver Program, kan een ESTA aanvragen als reistoestemming naar de VS. Deze dient enkel voor toeristische en zakelijke reizen tot 90 dagen lang. Alle andere reizen vereisen een visum.

Wat is het verschil tussen ESTA en visum?

Een ESTA is geen visum. Het is een reisvergunning die voor mensen uit de landen die deel uitmaken van het AmerikaanseVisa Waiver Program. Hebt u reeds een visum, dan moet u geen ESTA aanvragen.

Waarom moet ik een ESTA aanvragen?

Het AmerikaanseDepartment of Homeland Security (DHS) gebruikt de gegevens uit de ESTA om veiligheidscontroles uit te voeren op de mensen die de VS binnenreizen. Aan de hand van de gegevens die u invoert, beslist het DHS of u in aanmerking komt voor hetVisa Waiver Program.

Hoe wordt mijn ESTA gecontroleerd?

U hebt ten eerste een ESTA nodig om toegelaten te worden op een vlucht naar de VS. Na uw aankomstzal uw ESTA gecontroleerd worden door een ambtenaar van de Amerikaanse Douane die kan vaststellen dat u inderdaad toestemming hebt om in het kader van het Visa Waiver Program toegelaten kunt worden tot de VS.

Heb ik buiten de ESTA nog andere documenten nodig om naar de VS tereizen?

De documenten die u nodig hebt zijn: uw biometrisch paspoort, een retourticket of transitticket(indien u een overstap maakt), een betaalkaart, en uw ESTA.

Wat is het 194-W form en moet ik het aanvragen?

Het formulier 194-W is te gebruiken voor wie de VS via land betreedt. Wie de VS via landbinnenkomt, zal geen ESTA moeten aanvragen, maar het 194-W formulier moeten invullen.

terug naar boventerug naar boven

2. Visa Waiver Program

Wat is het Visa Waiver Program?

HetVisa Waiver Program stelt mensen met de nationaliteit van deelnemende landen (zie hieronder) naar de VS te reizen voor toerisme of zaken, voor een verblijf van 90 dagen of minder, zonder eerst een visum te moeten aanvragen. De reizigers zijn slechts verplicht een ESTA online aan te vragen. Dit proces is veel gemakkelijker en duurt veel minder lang dan een visumaanvraag.

Welke landen maken deel uit van het Visa Waiver Program?

De volgende landen maken deel uit van hetVisa Waiver Program:Nederland, België, Andorra, Australië, Oostenrijk, Brunei, Chile, Ierland, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Finland, Griekenland, IJsland, Italië, Japan, Hongarije, Letland, Litouwen, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakije, Slovenië, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland.

Mensen met de nationaliteit van een van deze landen kunnen een ESTA aanvragen en zijnniet verplicht om een visum aan te vragen.

terug naar boventerug naar boven

3. ESTA-aanvraag

Waar ESTA aanvragen?

Een ESTA kan u online aanvragen bijEstaapplication.us. Hier hebt u als voordeel dat de site gebruiksvriendelijk is en dat er een vriendelijke klantendienst is om u te helpen bij het invullen. U kunt ook terecht op de officiële site van de VS, die site is minder gebruiksvriendelijk, en de site is in het Engels.

Hoe lang duurt de ESTA-aanvraag?

Een ESTA aanvragen is eenvoudig en duurt ongeveer 10 minuten. Zorg dat uw uw reisgegevens enpaspoort bij hebt om uw ESTA aan te vragen.

Hoe lang voor ik mijn ESTA heb?

Een ESTA aanvragen duurt meestal slechts een paar uur. Maar in het uiterste geval kan het 72 durenvoor u uw ESTA-formulier in handen hebt. Vraag de ESTA dus goed op tijd aan.

Kan ik een ESTA met spoed aanvragen?

Een ESTA aanvragen duurt meestal maar een paar uur. Er is dus geen speciale spoedprocedurevoorzien.

Welk soort paspoort heb ik nodig om een ESTA aan te vragen?

Om een ESTA aan te vragen dient u in het bezit te zijn van een biometrisch paspoort, eenE-paspoort. Op dit type paspoort zijn een aantal kenmerken zoals gezichtsafmetingen en vingerafdrukken leesbaar vanop een elektronische chip.

Dit soort paspoort herkent u aan het E-Passport logo. Sinds 2009 zijn alle paspoorten in de EUbiometrisch. Indien u een ouder paspoort hebt, kan het zijn dat u een nieuwe moet aanvragen, doe dat dus zeker op tijd.

Ik heb een transit of overstap in de VS, heb ik een ESTA nodig?

Ja, ook indien u een overstap of transitticket hebt via de Verenigde Staten, hebt u een ESTAnodig.

Krijg ik een waarschuwing als mijn ESTA bijna verlopen is?

Ja, indien u bij uw aanvraag een e-mailadres hebt toegevoegd, zal u een maand voor het verlopenvan uw ESTA een mail ontvangen van de Amerikaanse overheid om u te herinneren dat uw ESTA bijna verlopen is.

Moet ik mijn ESTA uitprinten en meenemen op reis?

Neen, dit is niet verplicht, op basis van uw paspoortgegevens kunnen uw ESTA-gegevens opgezochtworden. Toch is het aan te raden een ESTA af te printen, dit helpt de immigratiediensten bij het opzoeken van uw dossier en versnelt zo uw toegang tot de vlucht.

Ik heb een visum, moet ik een ESTA aanvragen?

Neen, indien u over een geldig visum beschikt, moet u geen ESTA aanvragen.

Wat verstaat men onder ESTA zakelijke reis?

Bij een zakelijke reis naar de Verenigde Staten van Amerika is een ESTA verplicht. Dit kanbijvoorbeeld zijn om contracten af te sluiten, vergaderingen bij te wonen, klanten of leveranciers te bezoeken en zo voort. De reis mag maximum 90 dagen bedragen.

terug naar boventerug naar boven

4. ESTA formulier invullen

Staat er een O of een 0 op mijn paspoort (letter O of cijfer 0)?

Het letter O komt nooit voor in cijfercombinaties op de documenten. U zal dus steeds het cijfer 0vinden.

Wat is het nationaal identificatienummer

Het nationaal identificatienummer (National Identification Number) op de ESTA-aanvraag is hetNederlandse BSN-nummer (burgerservicenummer), of het Belgische rijksregisternummer.

terug naar boventerug naar boven

5. ESTA controleren

Hoe kan ik mijn ESTA-aanvraag controleren?

Hebt u een ESTA aangevraagd via onze site en wilt u de status ervan controleren, neem dancontact op met onze klantendienst. Dit is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de ESTA in 99% van de gevallen binnen 72 uur toegekend wordt.

Kan ik mijn ESTA controleren als ik mijn aanvraagnummer nietmeer heb?

Dat kan. Hebt uw aanvraag via deze site gedaan? Neem gerust contact op met onze klantendienst omuw aanvraag te controleren, vergeet uw naam en paspoortnummer niet.

Ik heb mijn ESTA-formulier niet ontvangen, wat nu?

Indien u uw ESTA via Estaaanvragen.org hebt aangevraagd, ontvangt u binnen 72 uur uwESTA-formulier. Indien u dit niet ontvangen hebt, neem contact op met onze klantendienst.

terug naar boventerug naar boven

6. ESTA bijwerken

Ik heb mijn ESTA verkeerd ingevuld wat nu?

Hebt u uw ESTA verkeerd ingevuld, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze klantendienst. Indien we uw aanvraag nog niet verwerkt hebben, dan kunnen we gratis uw gegevens veranderen. Is uw aanvraag reeds verwerkt, dan zal u een nieuwe aanvraag moeten doen.

terug naar boventerug naar boven

7. Geldigheid ESTA

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA is 2 jaar geldig, of tot de vervaldatum van uw paspoort.

Mijn ESTA is geen 2 jaar geldig, waarom?

Een ESTA is in principe 2 jaar geldig, of tot de vervaldatum van uw paspoort. Indien uw paspoortvroeger vervalt, dan zal uw ESTA ook minder lang geldig zijn.

Mijn ESTA verloopt tijdens mijn reis, moet ik een nieuweaanvragen?

Dit is niet nodig, zolang uw ESTA geldig is wanneer u aankomt. Indien u van plan bent vaker tereizen, kan het uiteraard zeker geen kwaad een nieuwe aan te vragen.

Is mijn ESTA nog geldig?

Een ESTA is in principe geldig tot 2 jaar na afleverdatum. Weet u niet of uw aanvraag nog geldig is, of wanneer u die precies ontvangen hebt? Stuur een mailtje naar onze klantendienst . Vergeet daarbij uw naam, aanvraagnummer en paspoortnummer in te vullen.

Ik heb een nieuw paspoort, kan ik dezelfde ESTA gebruiken?

Neen, per paspoort en per persoon moeten een aparte ESTA aangevraagd worden. Hebt u een nieuwpaspoort, dan zal u een nieuw ESTA moeten aanvragen.

Ik heb een geldige ESTA, maar mijn paspoort is verloren of gestolen, watkan ik doen?

Indien u zult moeten reizen met een ander paspoort, en een ander paspoortnummer dan degene waarmeeu uw aanvraag gedaan hebt, zal u ook een nieuw ESTA moeten aanvragen.

terug naar boventerug naar boven

8. ESTA geweigerd

Wanneer wordt ESTA afgewezen?

ESTA kan om verschillende redenen afgewezen worden. Indien u bijvoorbeeld na 10 maart 2011 hebtgereisd naar Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië, of een dubbel nationaliteit hebt met een van deze landen, dan zal u een visum moeten aanvragen. Ook indien u een strafblad hebt, of om verschillende redenen, kan een ESTA worden afgewezen. Indien uw ESTA geweigerd wordt, krijgt u het betaalde geld terug.

Mijn ESTA is geweigerd wat nu?

Uw ESTA is geweigerd en u hebt een reis naar de VS gepland? Dan kan u zich best zo snel mogelijktot het dichtstbijzijnde Amerikaans consulaat wenden om een visum aan te vragen. Hou er rekening mee dat het soms een dag of twee kan duren voor u er een afspraak kunt krijgen. Het is dus best aan te raden uw ESTA ruim op tijd aan te vragen.

terug naar boventerug naar boven

9. Hulp bij het aanvragen ESTA-formulier

Waar vind ik hulp om het ESTA-formulier in te vullen?

Ervaart u problemen met het invullen van het ESTA-formulier, of hebt u hulp nodig, neem contact opmet onze klantendienst.

terug naar boventerug naar boven

10. Betaling

Hoe kan ik mijn ESTA betalen?

U kan uw ESTA met creditcard betalen, voor alle vragen over betaling, neem contact op met deklantendienst vanEstaapplication.us.

terug naar boventerug naar boven

11. Gegevensbescherming

Wie heeft toegang tot de gegevens die ik invul?

De gegevens die u invoert worden enkel gebruikt om bij de Amerikaanse overheid uw ESTA aan tevragen. Enkel het bevoegd personeel en de Amerikaanse overheid hebben toegang tot uw gegevens.

Hoe lang worden mijn gegevens bijgehouden?

Uw gegevens worden door ons slechts tijdelijk bewaard om uw ESTA aan te vragen. De Amerikaanseoverheid kan uw gegevens tot 75 jaar bijhouden.

terug naar boventerug naar boven

12. ESTA Canada

Heb ik een ESTA nodig om naar Canada te reizen?

Voor Canada hebt u een aparte reisvergunning nodig. De ESTA is enkel voor de VS. Voor een reisnaar Canada moet u een eTA aanvragen. Deze vergunning kost $7 CAN en kan u verkrijgen bij de officiële site van de Canadese overheid.

terug naar boventerug naar boven

13. Visum Verenigde Staten

Wie moet een visum aanvragen?

Indien uw ESTA geweigerd is, of u een nationaliteit hebt van een land dat niet deelneemt aan hetVisa Waiver Program, dan moet u een Visum aanvragen. Ook indien u langer wil verblijven in de VS, of u een ander reisdoel hebt dan toerisme of zaken, zal u een visum moeten aanvragen.

Welke soorten visa zijn er?

Er bestaan verschillende soorten visa voor de Verenigde Staten. De meest voorkomende zijn:

 • Business/Tourist Visa: zaken/toeristenvisum
 • Work Visa: werkvisum
 • Student Visa: studentenvisum
 • Exchange Visitor Visa: uitwisselvisum
 • Transit/Ship Crew Visa: transit/matrozenvisum
 • Religious Worker Visa: religieuze werkvisum
 • Domestic Employee Visa: werknemersvisum
 • Journalist and Media Visa: journalisten- en mediavisum

Heb je een langer verblijf dan 90 dagen, reis je voor andere doeleinden dan zaken of toerisme,of kom je niet in aanmerking voor een ESTA, dan zal je een visum moeten aanvragen.

Wat is Global Entry?

Global Entry is een systeem dat aanbevolen is voor wie regelmatig naar de VS reist. Dankzij ditsysteem kan u lange wachtrijen vermijden door in te checken via Global Entry kiosken op bepaalde luchthavens. U laat uw paspoort en uw vingerafdrukken lezen door het kiosk en kunt zo veel sneller het vliegtuig opstappen. Hiervoor schrijft u zich in bij hetTrusted Traveller Program (TTP). Dit kost 100 USD en is niet terugbetaalbaar.

Wat is een Green Card?

Een green card is een permanente verblijfsvergunning voor de VS. De voorwaarden om in aanmerkingte komen voor een Green Card zijn veel uitgebreider dan voor een ESTA.

terug naar boventerug naar boven